9 Temmuz 2010 Cuma

Geniş açılı sorunlar

Efenim aslında olayı biraz gerilerden başlayarak anlatmak gerek. Atmaya kıyamadığım bir fotoğraf makinesini hayatta tutabilmek için düzenli olarak yama, tutkal, kibrit çöpü, mum ve stepne taşıyorum yanımda. Bunların her biri değişik durumlarda makinenin fotoğraf çekmeye devam etmesi için gerekli şeyler.

Bir müslüman da çıkıp "Ver çekeyim abi fotonu" demiyor. Kim olsa "Ya abi çalışmıyor ki o alet!" gibi sinir bozucu laflar ediyor, eline bile almıyor. Laf-ı güzaf. Nasıl çalışmazmış efenim? Sadece açma-kapama tuşuna basmazdan hemen önce pil kutusunun bir kere açılıp, sertçe kapatılması gerekmeye başladı son günlerde. Bunun dışında; film çekim, foto çekim ve önizleme tuşu bazı hallerde bir önceki ya da bir sonraki konumda kalabiliyor. Fotoğraf çektiğini zanneden kişi, fotoğraf çektiğini zannetmeye devam ederken, fotoğrafının çekildiğini zanneden kişi de poz vermeye devam ediyor.

Bu durum, bir fotoğrafın doğal çekim süresi olan 5 sn. kadar normalken, çeken kişinin çekmediğini anladığı, çekilen kişinin de bir sorun olduğunu anladığı 10. saniye civarlarında ufak hoşnutsuzluklar çıkıyor.

Bir tarafım atmaya kıyamazken, diğer tarafımın da Toprak Yüksekte Çalışma Çözümleri'nin işlerinde ve tırmanışlarda "düşüp de kırılırsa üzülmem" dediği Canon Ixus 50 makineme son bir şans vermemizi sağlayacak muazzam bir ürün sipariş ettim. (Teşekkürler e-bay) USPS'le sadece 5 günde gelmesine çok şaşırdığım "BOWER M-Power Wide Lens 0.45 Made in Japan" gibi bir markası olan üç kuruşluk geniş açı konvertör...

Fikir süper! "Vallahi benim de aklıma gelmişti!" dedirten, minicik bir mıknatıs halkasının, daha önceden Ixus 50'nin objektif çevresine yapıştırılan bir metal halkacığa tutturulması prensibiyle çalışan bir konvertör. Zira "kompakt" tabir edilen bu düdük makarnalarında, objektiflerin üzerine bir şeyler tutturabileceğiniz dişler mevcut değil.

Fikir süper olmasına süper de, üç kuruşa kaç köfte alınırsa o kadar süper tabi. 3 kişi çok dar alanlarda çalıştığımız endüstriyel dağcılık işlerinde ve askı istasyonlarda kaya tırmandığımız duvarlarda çekim yapmak için aldığım bu nadide ürün, o kadar kalitesiz optik malzemeden bir araya getirilmiş ki... Adeta "optik hatalar" dersi verseniz bir tek bunun çektiği fotoğrafları koyabilirsiniz.
Ben gene de linkini vereyim, bakmak görmek serbest, almak mecburi değil...
(Bu benim aldığım marka değil ama aynı ürün bir de daha pahalı.)
Magnetic Wide Angle Lens

Canon Ixus 50 Anısına:
http://www.dpreview.com/reviews/canonsd400/




7 Temmuz 2010 Çarşamba

Yann Arthus-Bertrand, insanların içinden dünyayı geziyor

13. Adam: "Tekerlekli sandalyede 7. yılımı dolduruyorken; sandalye üzerinde yaptıklarımın, sandalyede oturmuyorken yaptıklarımdan çok daha fazla olduğunu fark ediyorum. Pek çok insanın bunları yapamayacağımı söylemesinin üzerine; hala sörf yapıyorum, yelkenle dünyayı geziyorum, serbest dalış yapıyorum. Bu bence doğal bir şey, hayatın enerjisine bağlı olmak. Hepimiz bu gezegenin bir yerlerinde engelli bir biçimde duruyoruz. Ruhsal, fikri ya da fiziksel olarak. Benim payıma kolay olan düşmüş..."

With Yann Arthus-Bertrand around the globe, within the people
13th man: "After seven years now of being in a wheel chair, I've done more in life being in a chair than out of a chair. I still surf, I sail the world, I free dive. After many people said I couldn't do that. I think that comes with the nature, connecting with the energy of life. We're all disabled some way in this planet. Spiritually, mentally or physically... I got the easy part..."



"View subtitles" seçeneğinden Türkçe altyazıları görüntüleyebilirsiniz.
Yann Arthus-Bertrand captures fragile Earth in wide-angle Video on TED.com